Anunturi

       în curs de apariţie       

 


Valoarea minimă a unei comenzi este de 30 de lei.

REDUCERI în funcţie de valoarea cărţilor solicitate:
10% (50-100 lei)
15% (100-200 lei)
20% (peste 200 lei)
(reducerea nu va apărea în calcularea coşului de cumpărături, ci se va aplica în factura emisă)


ORARUL
      LIBRĂRIEI  DEISIS     
luni–vineri: 9.00–19.00
sărbători bisericești: 12.00–19.00
sâmbătă: 11.00–15.00
duminică: ÎNCHIS


Cuvântări
ale arhid. Ioan Ică jr
la diverse sărbători
pot fi găsite pe
canalul Youtube.com:
Arhidiacon Ioan Ică jr
sau pe pagina Facebook:
Editura Deisis

 
Cos de cumparaturi
0 carti
 

Nicolae Cabasila, Scrieri I

Nicolae Cabasila, Scrieri I
Clic pentru marire
Pret: 18.00 lei
Disponibilitate: In stoc

Cantitate: Adauga in cos

Titlu: Cuvântări teologice: la Iezechiel — Hristos — Fecioara Maria. Scrieri I
Autor: Sfântul Nicolae Cabasila
Studiu introductiv si traducere: diac. Ioan I. Ica jr
Anul aparitiei: 2010
Pagini: 236 (format: 13×20 cm)
ISBN: 978-973-7859-66-2

Sfantul Nicolae Cabasila — canonizat din 1983 — e cunoscut indeobste doar ca autor al celebrelor tratate Despre viata in Hristos si Talcuirea dumnezeiestii Liturghii, in care cu un remarcabil spirit de moderatie si sinteza schiteaza un isihasm pentru laici, centrat sacramental si liturgic si dezvoltat intr-o filozofie etica de tip umanist prerenascentist. Intelectual umanist si teolog laic din secolul XIV bizantin, Cabasila e insa si autorul unui intreg corpus de scrieri profane, dar si teologice, a caror publicare sporadica inceputa in veacul XVI s-a incheiat abia in 1976.
Sfantul Nicolae Cabasila a fost si un remarcabil predicator laic bizantin. Din ultima perioada a vietii sale dateaza exceptionalele sale noua Cuvantari teologice pentru Saptamana Mare. Ele fac substanta volumului de fata, unde sunt grupate astfel: doua trilogii hristologice — trei profunde exegeze la vedeniile profetului Iezechiel, urmate de doua uimitoare cuvantari la Patimirile Domnului si una la Inaltare — si o formidabila trilogie mariologica alcatuita din cuvantari la Nasterea, Buna Vestirea si Adormirea Maicii Domnului.
Veritabile capodopere, fascinantele Cuvantari teologice uitate ale Sfantului Nicolae Cabasila exprima unitatea indisolubila intre hristologie-mariologie, cei doi versanti ai aceluiasi mister al intruparii/indumnezeirii. In ele este formulat adevaratul testament spiritual al lumii bizantine concentrat in mesajul unic in felul sau al unui umanism hristo-mario-centric. Nu e vorba atat de inventarul ultim al mostenirii unui trecut glorios, dar revolut, cat de un program spiritual profetic pentru o noua epoca istorica, a carei nastere Cabasila o simtea dincolo de dezastrele imediate care-l inconjurau. Uitat timp de secole, spre nefericirea omului modern, el iese la lumina abia acum, in pragul unei alte cotituri de civilizatie si mai radicale, ca remediu la maladia fatala a lumii noastre: mutatia si implozia umanului din pricina pierderii intrebarii esentiale „ce este omul?”. Mai actual azi ca oricand, Sfantul Nicolae Cabasila poate fi profetul adevaratului umanism, un umanism teocentric, si ca atare de nedepasit si actual atat in veac, cat si in vesnicie.