Rezultat a peste jumătate de secol de susținută activitate teologică, opera părintelui Stăniloae continuă încă să intimideze prin vastitatea aproape incredibilă a abordărilor și concretizărilor ei. La împlinirea a cinci ani de la mutarea la cele veșnice a părintelui Dumitru, iată o primă concretizare a interesului pe care opera părintelui Dumitru Stăniloae o suscită în Occident. Este vorba de teza de doctorat susținută în martie 1997 la Roma de un foarte tânăr profesor (n. 1963) și monah catolic polonez: părintele benedictin Maciej Bielawski.
Venind dintr-un alt spațiu cultural, istoric și religios, el caută și găsește în opera părintelui Dumitru Stăniloae o explicație coerentă, profund-patristică, sistematic articulată și poematic exprimată asupra lumii. Cu alte cuvinte, el dezvăluie un mod de a imagina pe Dumnezeu, cosmosul și omul într-un echilibru spiritual desăvârșit — tocmai într-o epocă a tuturor dezechilibrelor — în prelungirea intuițiilor majore ale Sfinților Părinți ai tradiției Filocaliei răsăritene.
Cartea părintelui Maciej Bielawski ne arată din nou fața unui Occident care știe să recepteze pozitiv lumina Răsăritului (Orientale lumen) și gândește autentic și decrispat „pro Oriente”.
Ediția românească apare din inițiativa și cu sprijinul unei fundații istorice, reînființată în anii ’90: „Fundația Gojdu”, al cărui bursier a fost în tinerețe și părintele Stăniloae. Prin acest gest, „Fundația Gojdu” rediviva își aniversează și omagiază, simbolic și simetric peste ani, pe cel mai ilustru bursier al său.
Maciej-Bielawski-Dumitru-Staniloae-o-viziune-filocalica