Cum se împacă relatarea biblică a creației cu teoriile științei despre apariția și evoluția vieții pe Pământ?
Cum se împacă bunătatea lui Dumnezeu cu existența unui iad veșnic?
Cum se împacă destinul spiritual ultim al omului și al lumii cu existența materiei?
În acest volum, dr. Alexandros Kalomiros, teolog și medic, ne oferă trei lecturi incitante având drept temă: 1) referatul biblic al creației într-o dublă exegeză: științific-naturală și profetic-hristologică; 2) natura ultimă a iadului și raiului ca experiențe cauzate de disponibilitatea spirituală a omului ale aceluiași Râu de foc al Iubirii divine; și 3) adevăratul creștinism ca religie a mântuirii trupului, nu de trup. Religie a Întrupării lui Dumnezeu și a îndumnezeirii/învierii omului întreg, Ortodoxia face din creștinul ortodox un „materialist”, dar, în același timp, omul cel mai duhovnicesc.
În două excelente eseuri, diac. Andrei Kuraev și pr. Doru Costache, doi remarcabili tineri teologi ortodocși din noua generație, demontează inconsistența „creaționismului științific” opus prea facil evoluționismului materialist. Dincolo de evoluționism și creaționism, de materialism și spiritualism, de biologism și de angelism, Ortodoxia adevărată oferă reale deschideri unui dialog autentic între știință și credință.
Într-un context problematic — arată pr. Ioan Ică — în care transmiterea credinței creștine ortodoxe este o urgență misionară, dar este serios pusă în criză nu numai de ideologii sau gnoze anticreștine, dar și de schematismul unui „creștinism” schizofrenic, deformat abuziv și crispat defensiv, eseurile din volumul de față se pot constitui — nu în ultimul rând pentru preoți și profesorii de religie — într-o binevenită terapie purificatoare a discursului catehetic și a pedagogiei religioase a Bisericii.
Alexandros-Kalomiros-Sfintii-Parinti-despre-originile-si-destinul-cosmosului-si-omului