Sfântul Isaac Sir(ian)ul este unul din cei mai îndrăgiți autori duhovnicești din toate timpurile. Scrierile sale traduse în greacă în jurul anului 800 au exercitat o imensă influență asupra spiritualității monahale atât din Răsăritul ortodox, dar și din Occidentul latin. În ultimele decenii au fost descoperite și publicate o serie de scrieri inedite care au înnoit și precizat cunoașterea unei gândiri duhovnicești unice, în care asceza isihastului singuratic se deschide prin rugăciune și contemplare spre experiența iubirii și milei fără de sfârșit ale lui Dumnezeu.
Volumul de față oferă cititorului interesat prima și unica până acum monografie de ansamblu asupra uimitoarei, dar și enigmaticei figuri a sfântului Isaac, precum și asupra complexei geneze a operei sale și a multiplelor sale influențe. O primă parte prezintă mediul istoric al Bisericii siro-orientale mesopotamiene din secolul VII și monahismul ei înfloritor, urmată de o sinteză a tuturor informațiilor despre viața și scrierile sfântului Isaac. Partea a treia, centrală, oferă o analiză a marilor teme ale gândirii duhovnicești isaachiene: asceză, smerenie, rugăciune, milă, creație și eshatologie. Ultimele două părți schițează tabloul influențelor și posterității, și oferă un inventar al multiplelor traduceri și versiuni.
Monah la Bose, siriacist și orientalist, Sabino Chialà are în pregătire ediția critică a Părții întâi în originalul siriac, și este unul din cei mai importanți specialiști actuali în opera și gândirea sfântului Isaac.
Sabino-Chiala-Isaac-Sirianul
Recenzii
Nu există recenzii până acum.