Dionisie Areopagitul mistagogul — o lectură monahală reușește o dublă performanță: oferă o interpretare de ansamblu a fascinantei și controversatei gândiri a Corpusului Dionisian în lumina tradiției ascetico-liturgice a mediului pe care-l exprimă și, totodată, propune o soluție plauzibilă identității enigmaticului său autor, identificat pe baza conexiunilor sale cu mediul creștinismului sirian.
Caracterizat de o originalitate uimitoare și o fidelitate remarcabilă față de tradiția gândirii patristice, precum și de o mare familiaritate cu gândirea neoplatonismului târziu, Corpusul Dionisian apare aici ca o structură coerentă și unificată, al cărei centru și pivot e tratatul Despre Ierarhia Bisericească, celebrare a Întrupării.
Cartea preasfințitului episcop Alexander Golitzin este demonstrația validității receptării și interpretării „holiste” a Areopagiticelor în Tradiția Bisericii. Viziunea generală care se degajă este cea sfântului Dionisie al Tradiției Bisericii, episcop-monah din Siria sau Palestina sfârșitului secolului V care gândește și scrie în cadrul uimitoarei tradiții „mistagogice” aflate în inima creștinismului patristic și apostolic cu baze uitate în Scripturile lui Israel și iudaismul inter-testamentar.
Alexander Golitzin (n. 1948), profesor de patristică la Marquette University (1989–2012), monah athonit, ucenic al gheronului Emilianos Simonopetritul, din 2012 episcop al diecezei bulgare a Bisericii Ortodoxe a Americii. Specializat în tradiția ascetică și mistică a creștinismului bizantin și sirian cu referire specială la originile ei biblice și în iudaismul inter-testamentar. Contribuțiile Preasfinției Sale sunt reprezentate de:
— monografia despre Dionisie Areopagitul (Et introibo ad altare Dei. The Mystagogy of Dionysius Areopagita, Tesalonic, 1994, teza de doctorat susținută în 1980 la Oxford sub conducerea episcopului Kallistos Ware) cuprinsă într-o versiune revăzută în volumul de față,
— o traducere comentată a Discursurilor mistice ale sfântului Simeon Noul Teolog (3 vol., 1995–1997; trad. rom. Deisis, 1998) și
— o serie de studii publicate în reviste de specialitate editate în două culegeri, mai întâi în românește în Mistagogia — experiența lui Dumnezeu în Ortodoxie, Deisis, 1998, și în The Theophaneia School. Jewish Roots of Eastern Christian Mysticism, ed. A. Orlov și B. Lurié, 2007 (trad. rom. în curs de apariție la Ed. Deisis).
Bogdan G. Bucur e profesor asociat de teologie la Duquesne University și preot ortodox. Autor al unei monografii despre pnevmatologia alexandrină (Angelomorphic Pneumatology. Clement of Alexandria and Other Christian Witnesses, Brill, 2009) și a numeroase studii în reviste de specialitate care explorează legătura dintre exegeza biblică, dezvoltările dogmatice și spiritualitate în creștinismul timpuriu și tradiția bizantină.
Alexander-Golitzin-Dionisie-Areopagitul-mistagogul
Recenzii
Nu există recenzii până acum.