În pragul celui de-al treilea mileniu, după prăbușirea comunismului, care ar fi destinul celor 250 de milioane de creștini ce alcătuiesc Biserica Ortodoxă, în care își află rădăcinile spirituale „cealaltă Europă”? La această întrebare cuvântul Întâi-stătătorului Ortodoxiei, Bartolomeu I, era așteptat de mult. De la criza civilizației noastre la revoluția tehnologiilor, de la noile războaie distrugătoare până la Europa secularizării și a trezirii integrismului, Patriarhul abordează liber actualitatea, aducându-i clarificarea mesajului esențial al Bisericii Răsăritene, un creștinism al luminii și al libertății. Fie că e vorba de aceste teme decisive, de ecumenism, de dialogul inter-religios sau de necesitatea unei ecologii sacramentale, gândirea sa impune prin luciditatea și caracterul ei profetic.
Adunate de Olivier Clément, ale cărui comentarii realizează situarea în contextul istoric, aceste cuvinte sunt chemate să marcheze un timp și o epocă.
Ele permit descoperirea unei Biserici strivite de istorie, dar care, privită cu inima, știe să dea Învierii o extensiune nelimitată. Pentru Bartolomeu I aceasta înseamnă a regăsi etica și sfințenia transfigurării proprie creștinismului originar: Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să se facă dumnezeu.
Scriitor, teolog, călăuză între Răsăritul și Occidentul creștin, Olivier Clément e autorul unei opere bogate și deja clasice, asupra gândirii și spiritualității ortodoxe.
Olivier-Clement-Adevar-si-liberate-patriarhul-ecumenic-Bartolomeu