Ce este experiența lui Dumnezeu în Ortodoxie?
Care este relația dintre Liturghie și mistică, dintre cult și contemplație?
Este mistica dionisiană platonică sau creștină?
Care este legătura dintre ierarhia Bisericii și mistică, dintre cosmosul liturgic al cultului și Euharistiei și microcosmosul făpturii Sfinților?
Ce anume vede Sfântul când face experiența Slavei lui Dumnezeu și unde anume are loc o asemenea vedere?
Studiile inedite cuprinse în acest volum, și care văd acum și aici pentru prima dată lumina tiparului, oferă un răspuns amplu și documentat la toate aceste întrebări.
Autorul lor, părintele ieromonah Alexander Golitzin, profesor de patristică la Universitatea Marquette (Wisconsin), este una din forțele teologiei ortodoxe contemporane. Dedicate argumentării coerenței interioare a Tradiției Bisericii Răsăritene, studiile sale restituie miezul ei unitar și unificator, uitat sau desfigurat de-a lungul ultimelor secole: mistagogia. De recuperarea ei depinde regăsirea convergenței pierdute dintre Biblie, Biserică, mistică și Liturghie.
Lectură indispensabilă, studiile mistagogice ale părintelui Alexander reprezintă o premieră științifică și o frumoasă surpriză în teologia contemporană atât în privința clarificărilor de fond, cât, mai ales, prin lecția lor metodologică exemplară.
Alexander-Golitzin-Mistagogia-Studii-de-teologie-mistica