O provocare ne eliberează din împrăștiere și ne concentrează energiile sufletești în vederea realizării unui țel. O provocare cere efort și dedicare, iar, atunci când este asumată, răsplata ei este țelul atins.
În Ortodoxie țelul e mântuirea, unirea noastră cu Dumnezeu în Hristos.
Volumul de față reunește o serie de reflecții în jurul unor chestiuni esențiale ale credinței și vieții creștine, menite să-l aducă pe cititor în arena duhovnicească, unde ne întâmpină provocare decisivă a mântuirii.
Întemeiate pe Scriptură, pe Tradiția patristică vie, dar și pe știința teologică actuală, aceste reflecții se constituie într-un minunat scurt manual de credință și viață ortodoxă în lumea contemporană.
Ieromonahul Calinic (Berger) e paroh al bisericii ortodoxe române din Hermitage, Pennsylvania. Absolvent al Universității Santa Clara (1988), al Școlii Teologice Grecești Sfânta Cruce (1994) și doctor al Universității Catolice a Americii din Washington (2003) cu o importantă teză de doctorat despre gnoseologia teologică în sinteza pr. Dumitru Stăniloae (versiunea românească a apărut la Editura Deisis în 2014).
Calinic-Berger-Provocari-ale-gandirii-si-vietii-ortodoxe-astazi